Om du är på jakt efter en skärmetod som skonar miljön så ska du ta dig en titt på det här med vattenskärning. Med hjälp av en vattenstråle kan man skära i vilka material som helst.

”Vattenskärning är en kall bearbetning som arbetar med vattentryck upp till 3 800 bar, helt utan värmepåverkan. Det innebär att man inte påverkar materialstrukturen eller tillför spänningar.”

Vattenskärning är en både kostnadseffektiv och miljövänlig metod att skära och bearbeta olika sorters material. Behöver du figurskurna bitar till exempelvis maskiner så är detta en metod som du ska titta lite närmare på.


One Comment

  1. admin
    Posted 9 september, 2011 at 10:00 | Permalink

    Vattenskärning är en teknik som bygger på att man sprutar vatten med högt tryck mot en yta som man önskar skära efter visst mönster och form. Trycket som mäts upp till hela 4000bar räcker för att kunna penetrera de flesta mjuka material som gummi eller plast. För att det skall bli lite mer ”kräm” i vattnet kan man tillsätta abrasiv sand, vilket ,till skillnad från renvattenskärning, gör att man kan skära nästan vad för material som helst. Det finns bra exempel på vattenskärning som utförts på marmor, titan och andra hårda material och det blir ofattbart precisa och bra resultat. Många kan bli helt chockade när man berättar om att det går att skära stål med vatten, men tänker man på det är det inte så konstigt. Om det skulle droppa vatten på en sten till exempel, skulle den tillslut forma ett håll där vattnet droppat. Vattenskärning bygger på samma tanke men är betydligt snabbare. Även vid denna typ av skärning är det viktigt med bra skyddsutrustning vilket jag fick lära mig den hårda vägen när jag ignorerat varningsskylten. Det gick bra den gången men jag kan avslöja att man verkligen måste se till att ha vettigt skydd på sig med tanke på hur det kan skvätta flisor och partiklar. Ingenting man behöver bli nervös för, men som alltid skall man i vilket fall ha bra skyddsbrillor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *